Šokoladinis tinginys be sausainių
POPULIARU!DESERTAI
Dovilė, Be Dietų


Apie
Tinginys yra TA mano vaikystės nostalgija ir turbūt pirmas patiekalas, kurį išmokau gaminti. Tik užaugusi supratau, kad mūsų namuose karaliavęs tinginys nebuvo klasikinis, nes mano mama jį gardindavo sumaltais mirkytais džiovintais obuoliukais, razinomis ir paskrudintais avižiniais dribsniais. Bet man būtent tas lengvos rūgštelės turintis garduolis buvo tobulas. Ne tik skoniu, bet ir mintimi, kurios išmokė – jog nėra teisingo ar neteisingo recepto, kaip ir nėra vienatinio tinginio. Pasaulyje gyvena daugybė skonių ir būtent eksperimentuodami, o ne prisirišdami prie taisyklių galime savo gyvenimui suteikti daugiau spalvų ir patirčių. Tad šįkart su jumis dalinuosi savo mėgiama labai šokoladiško tinginio variacija, kuriai tekstūros suteikia džiovinti vaisiai, riešutai bei truputis avižinių dribsnių (jei nedrąsu, keiskite mėgiama granola ar tiesiog įdėkite daugiau riešutų), o konsistencijos ir tvirtumo – kokybiško juodo šokolado ir kokosų kremo derinys. Riešutų kremas tinginiui suteikia daugiau skonio ir minkštesnę konsistenciją, bet jei neturite, galite nedėti
Paruošimas
– Avižinius dribsnius paskrudiname sausoje keptuvėje iki paskleis malonų riešutinį aromatą. Iškart nuimame nuo kaitros.
– Šokoladą dedame į dubenį ir ištirpiname virš garų vonelės. Kadangi mes naudojome konditerijai skirtas šokolado plokšteles, jų smulkinti nereikėjo, bet jei naudosite šokolado plytelę, ją pirmiausia sulaužykite nedideliais gabalėliais.
– Į tirpintą šokoladą sukrečiame kokosų kremą ir riešutų kremą. Gerai išmaišome.
– Į šokolado kremą įmaišome pasmulkintus riešutus, džiovintus vaisius ir avižinius dribsnius. Gerai išmaišome.
– Masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formelę. Aš naudojau nedidelę kekso formelę (daugmaž 20x10 cm dydžio), bet tiks ir bet kokia forma ar indas.
– Tinginį paliekame pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį, o tada dedame į šaldytuvą bent 5–6 valandoms, jog sustingtų.
– Na ir galiausiai kaičiame kavos ar arbatos, traukiame tinginį iš šaldytuvo, raikome ir gardžiuojamės!
Patarimai:
Beje, kokosų kremą aš naudojau savo mėgiamą Clearspring, nes jis labai tirštas, nuostabaus skonio (išduosiu, kartais šaukštu kabinu jį vieną…), bet jei kokosų kremo parduotuvėje nerastumėte, galite naudoti kokosų gėrimą iš skardinės – palaikykite jį keletą valandų šaldytuve, o tada naudokite tik kremiškąją viršutinę dalį (skystį pasilikite, jis puikiai tiks pagardinti košei, jogurtui ar net sriubai).
Ingridientai
– 200 gramų juodojo šokolado (kokybiško, naudojau 85% „Cavalier“ becukrį, saldintą stevija, skirtą konditerijai)
– 150 gramų kokosų kremo (naudojau tirštą „Clearspring“)
– 130 gramų riešutų (naudojau perpus migdolus bei karijas)
– 100 gramų džiovintų vaisių (mėgstamų, naudojau goji uogas, džiovintus abrikosus bei spanguoles)
– 30 gramų avižinių dribsnių (arba granolos)
– 2 šaukštai riešutų kremo (mėgstamo, naudojau itališką „Aiello“ lazdyno riešutų kremą)
Visos teisės priklauso cukrinukas.lt | 2025 m.
Mes socialiniuose tinkluose: