Avinžirnių braunis

POPULIARU!DESERTAI

Dovilė, Be Dietų

Apie

Šokoladiškas, kremiškas ir tikrai labai skanus! Dar niekas nėra atspėjęs, iš ko pagamintas šis braunis. Avinžirniai jam suteikia ypatingo minkštumo bei drėgmės, tačiau jų pačių skonis visiškai pradingsta. Lieka tik be galo skanus ir maistingas gardumynas, kurio norisi dar ir dar.

Paruošimas

– Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laipsnių.
– Avinžirnius perplaukite šaltu vandeniu. Gerai nuvarvinkite.
– Jei turite papildomas 10 minučių, nuo avinžirnių nuimkite luobeles (kaip čia darant humusą) – braunis bus dar kremiškesnis. Bet jei skubate, praleiskite – skanus bus ir taip.
– Į elektrinio trintuvo indą dėkite avinžirnius, riešutų sviestą, klevų sirupą, kakavą, vanilės ekstraktą, žiupsnelį druskos ir apie 2 šaukštus augalinio pieno (ar jogurto ar tiesiog vandens).
– Viską sutrinkite iki vientisos, kremiškos konsistencijos. Jei sunkiai trintųsi, įpilkite dar šlakelį pieno (arba vandens). Galutinė konsistencija turėtų būti glotni, tiršta, bet maišoma šaukštu (primenanti sviestinio kekso tešlą). Jei atrodo kietoka ar sunku maišyti, įpilkite dar šiek tiek augalinio pieno (arba vandens).
– Šokoladą sukapokite nedideliais kubeliais. Du trečdalius šokolado įmaišykite į braunio tešlą.
– Kepimo formą (naudojau 20x20 cm) išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite tešlą ir išlyginkite paviršių. Užberkite likusį šokoladą ir šaukštu lengvai įspauskite.
– Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje (kaitinimas viršus+apačia, be vėjelio) apie 21–25 minutes, iki braunio viršuje susiformuos plutelė.
– Išimkite iš orkaitės, leiskite brauniui šiek tiek atvėsti formoje, o tada perkelkite ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti ir sutvirtėti.
– Atvėsus pjaukite ir skanaukite!

Patarimai

– Jei liko nesuvalgyto braunio, gabalėlius sudėkite į sandarią dėžutę ir laikykite šaldytuve iki savaitės (arba šaldiklyje 3–4 mėnesius).
– Klevų sirupas – kuo pakeisti? Jei neturite klevų sirupo, vietoje jo tinka datulių sirupas, agavų sirupas ar medus. Arba galite naudoti cukrų (pvz. kokosų žiedų ar rudąjį), tokiu atveju trindami įpilkite kiek daugiau augalinio pieno.
– Vietoje avinžirnių? Avinžirnius galie keisti baltosiomis pupelėmis, su jomis braunis irgi pavyks puikus.
– Kokį šokoladą rinktis? Braunį būtinai gaminkite su tokiu šokoladu, kurį skaniai valgytumėte ir vieną, nes jo skonis tikrai jausis. Aš pati mėgstu gaminti su 85% šokoladu.

Ingridientai

– 1 skardinė avinžirnių (naudojau Bonduelle virtus garuose)
– 120 gramų žemės riešutų sviesto (arba migdolų sviesto)
– 120 mililitrų klevų sirupo (arba kitokio saldiklio, žr. patarimus)
– 100 gramų juodojo šokolado
– 30 gramų kakavos
– 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
– 1 žiupsnelis druskos
– šiek tiek augalinio gėrimo (arba jogurto ar vandens)